Lange termijn focus
Vacatures met impact
Duurzaam & innovatief
[language-switcher]
Menu

8 tips voor een betere vacaturetekst en meer sollicitanten

Een vacaturetekst schrijven. Voor de één een feestje, voor de ander noodzakelijk kwaad. Met deze 8 tips weet je waar je op moeten letten bij het schrijven van een vacaturetekst en zorg je dat de juiste mensen solliciteren.

1. Weet wat jij, en je ideale sollicitant zoekt

Weten wat je precies zoekt. Het klinkt logisch, maar er wordt vaak weinig aandacht aan besteed. Voordat je begint met een vacaturetekst schrijven is het belangrijk om te weten wie je precies zoekt. Zorg dat je scherp hebt welke ervaringen, skills en opleidingen echt nodig zijn om succesvol te zijn in deze functie. Wat heeft je je nu en in de toekomst nodig?


Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je zoekt is, komt de volgende stap: wat zoekt jouw ideale sollicitant. Is iemand op zoek naar betere arbeidsvoorwaarde, meer uitdaging of vrijheid? Bedenk welke ervaring iemand heeft en waar je ideale kandidaat naar toe wil. Zorg dat de belangrijkste onderwerpen voor jou droomsollicitant duidelijk in je vacature naar voren komen.

Keuzes die een sollicitant maakt

2. Kies een goede functietitel

Digital Overlord, Social Samurai, en Chief Chatter. De gekste functietitels zie je soms voorbij komen. Maar, zorgt dit ervoor dat de juiste mensen je vacature vinden? Heb je op sociale media geen (heel) groot bereik dan is een creatieve functietitel waarschijnlijk geen goed idee.

De meeste mensen zoeken op titels die ze kennen. De kans dat iemand een van bovenstaande functietitels intikt op Google of een job board is héél klein. Ook zullen zoekmachines “Manager Klantenservice” en “Chief Chatter” niet gelijk aan elkaar linken. Hierdoor is de kans dat de juiste persoon je vacature vindt minder groot.

Kies dus voor een functietitel die veel gebruikt wordt door je doelgroep. Hier vind je tips over het kiezen van de juiste functietitel.

3. Intro = interesse

Het doel van je eerste paar zinnen is nieuwsgierigheid opwekken. In deze eerste paar zinnen wil je je focussen op de drijfveren van je sollicitant. Begin niet gelijk met vertellen wat jij zoekt, maar focus op de baan interessant maakt voor je sollicitant.

Niet doet:

“Overtref jij de verwachtingen van onze klanten? Ben jij een kei in beheer en administratie en gedreven in het vinden van oplossingen om de klant optimaal te bedienen? Dan zoeken wij jou!”

Wel doen:

“Samen bouwen aan de oplossingen van morgen. Met meer dan 25 collega’s ontwerpen we de beste technische oplossingen. Opzoek naar inspirerende omgeving met een focus op kwaliteit? Dan is de rol van […] iets voor jou.”

4. Vertel het waarom

Start with why. Het is best-seller van Simon Sinek en ook met het schrijven van vacatureteksten is dit principe goed toepasbaar. Leg uit waarom een de rol belangrijk is. Wat draagt iemand bij aan je bedrijf, je team of de maatschappij?

Waarom “de why” belangrijk is?  Wat iemand doet is waarschijnlijk bij veel bedrijven ongeveer hetzelfde. Een werkvoorbereider zal bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de planning en voor het coördineren van de inkoop van materialen. In 9 van de 10 vacatures zal een .NET developer applicaties ontwikkelen, is code kwaliteit belangrijk en heeft iemand ervaring met unit testen.

Het is dus vaak lastig je te onderscheiden in wat iemand gaat doen. Focus je op het waarom iemand iets doet.

5. Laat zien wat iemand gaat doen

Je onderscheiden op wat iemand gaat doen is lastig. Wil je hier toch een beetje uitspringen dan is het belangrijk dat een sollicitant een goed beeld heeft wat het werk precies inhoudt. Naast het omschrijven van wat iemand doet kan het helpen visueel te maken hoe iemand zijn werkdag er uitziet.

Dit kan je bijvoorbeeld doen met iemand zijn taken in een cirkel diagram weer te geven of door te laten zien hoe een gemiddelde week eruit ziet. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de agenda die je in de vacatures van Coolblue vindt.

6. De functie-eisen

Met de functie-eisen wil je 2 dingen bereiken. Aan de ene kant wil je dat de ideale kandidaat zich direct herkent en aan de andere kant wil je mensen die niet passen ontmoedigen. In een schaarse arbeidsmarkt wil je geen kandidaten mislopen. Daarom is het belangrijk dat je alleen de meest essentiele eissen in je vacaturetekst vermeld. Stel jezelf tijdens het schrijven van de functie-eisen de volgende 3 vragen:

  1. Wijs ik iemand af als iemand deze skill niet op zijn cv heeft staan?
  2. Hoe lang duurt het om deze skill te leren?
  3. Zoek ik specifiek deze skill/ervaring of zijn er vergelijkbare ervaringen die iemand kan hebben op gedaan.

Wijs je iemand niet meteen af als een competentie of skills niet op een cv staat? Of is iets relatief snel aan te leren? Bedenk dan goed of je deze vaardigheid wel bij de functie-eïssen wil vermelden. Houdt het aantal functie-eisen beknop. 7 eisen is vaak meer dan genoeg.

7. Wat kan jij een sollicitant bieden?

Laat zien wat werken bij jouw interessant maakt. Denk verder dan de standaard arbeidsvoorwaarden zoals salaris en het aantal vakantiedagen. Dit zijn zaken die ieder bedrijf biedt en waarop je je eigenlijk alleen kan onderscheiden op het aantal dagen of euro’s.

8. Dubbel-check je vacaturetekst op discriminatie

Zonder dat je het doorhebt kan je onbewust goede kandidaten uitsluiten of discrimineren.  Check dus altijd je vacature op uitsluiting. Het college voor de rechten van de mensen heeft een vacature checklist gemaakt om dit te voorkomen. De checklist vind je hier.

Hulp nodig bij het schrijven van je vacaturetekst?

Bekijk de QUBE Vacature booster of vraag hulp aan je digitale recruiter.