Digital Overlord, Social Samurai, en Chief Chatter. De gekste functietitels zie je soms voorbij komen. Maar, zorgt dit ook dat de juiste mensen je vacature vinden? En hoe kies je eigenlijk een goede functietitel?

Heb je op sociale media geen mega-groot bereik dan is zo’n creatieve functietitel waarschijnlijk geen goed idee.

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐧𝐢𝐞t

Ondanks dat deze functietitels erg opvallen zullen de meeste mensen zoeken op titels die ze kennen. De kans dat iemand een van bovenstaande functietitels intikt op Google of een job board is héél klein. Ook zoekmachines zullen “Manager Klantenservice” en “Chief Chatter” niet gelijk aan elkaar linken. Hierdoor is de kans dat de juiste persoon je vacature vindt minder groot.

Hoe kies je een goede functietitel?

Het belangrijkste is dat je kiest voor een functietitel die veel gebruikt wordt door je doelgroep. De meeste mensen starten hun zoektocht met de functietitels die ze al kennen. je kan hierachter komen door aan collega’s te vragen hoe zij zichzelf of “zo’n iemand” zouden noemen. Maar wat beter (en objectiever) werkt is gebruik maken van LinkedIn data. Hoe je dat doet:

1. bedenk een aantal synoniemen voor je vacature. Praat met collega’s om te kijken of ze jouw functietitels herkennen en of ze nog andere suggesties hebben.

Verschillende functietitels in zoekmachine

2. Ga naar linkedIn en vul in de zoekbalk, tussen aanhalingstekens, één van jouw functietitels in.

Functietitel invullen op LinkedIn

3. Geef op de volgende pagina aan dat je opzoek bent naar mensen met als locatie Nederland

Op LinkedIn mensen en locatie selecteren

4. Vergelijk de resultaten van de verschillende functietitels. De titel met de meeste zoekresultaten is vaak de beste titel om mee te beginnen. Heb je een LinkedIn Recruiter account dan kan je nog beter je doelgroep in kaart brengen en hier je functietitel op aanpassen.

Op LinkedIn kijken naar de resultaten

Verschillen tussen functietitels

Er kunnen grote verschillen zitten tussen het aantal mensen dat een functietitel gebruikt. Hieronder zie je voorbeelden van vacatures voor de rol van .NET developer, SAP Developer en Mechanical engineer.

Resultaten .NET developer
Resultaten SAP Developer
Resultaten Mechanical Engineer

Met de QUBE Recruitment Mix nemen we je dit werk uit handen. We zorgen dat je vacatures de juiste titel hebben, schrijven je vacatureteksen en zorgen dat jouw doelgroep gaat solliciteren. Schrijf je liever zelf je vacatureteksten bekijk dan hier onze vacature tips.